post

Компанията е ограничила използването на приложения на трети страни за наблюдение на дейността на децата

 

Apple призна за дългогодишна грешка в своята система за родителски контрол Screen Time, която е позволявала на децата да заобикалят зададените от родителите ограничения за гледане на нежелано съдържание в интернет. Въпреки това, отстраняването на грешката е оставило Screen Time с много недостатъци.

Проблемът е съществувал от около три години. През 2021 г. изследователите в областта на сигурността Андреас Йегерсбергер и Ро Ахтерберг два пъти информираха Apple, че децата могат лесно да заобикалят родителските забрани за гледане на нежелани сайтове, като въвеждат определена последователност от символи в адресната лента на браузъра Safari. И двата пъти обаче им е било отговорено, че това не е проблем на сигурността и функцията е свързана със софтуера, съобщава TheVerge.

Едва когато Джагърсбъргър и Ахтерберг се оплакали на The Wall Street Journal от бездействието на Apple, компанията най-накрая признала за грешката и скоро информирала родителите, че проблемът е решен в актуализацията на iOS 17.1. Някои родители обаче все още изпитват проблеми с приложението и са недоволни, че Apple им пречи да използват идентични приложения от други разработчици.

Инцидентът показа, че вградените в iOS инструменти за родителски контрол далеч не са съвършени. Но въпреки това Apple е ограничила използването на приложения на трети страни за наблюдение на дейността на децата в iOS, докато собственото ѝ решение Screen Time все още съдържа много недостатъци.

По-рано бяха докладвани грешки, заради които настройките на Screen Time за ограничаване на времето за гледане не винаги се прилагат правилно. Въпреки че някои от недостатъците са отстранени в последните актуализации на iOS, Apple явно не е обърнала достатъчно внимание на разработването и тестването на функциите за родителски контрол, подчертава TheVerge.

В резултат на това родителите са принудени да разчитат на едно-единствено приложение на Apple, което редовно ги разочарова и не успява да защити адекватно децата им онлайн. Експертите настояват Apple да предостави на разработчиците от трети страни достъп до API, за да създадат алтернативни и по-добри приложения за родителски контрол за iOS. Apple все още не е коментирала въпроса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *