post

По време на основната бележка на WWDC 2023, Apple представи първите си очила със смесена реалност Vision Pro. Компанията описва устройството като “революционен пространствен компютър, който безпроблемно смесва дигитално съдържание с физическия свят”.

Очилата разполагат с изцяло нова операционна система с триизмерен интерфейс. Преживяванията не са ограничени до дисплея, потребителите могат да мащабират приложенията и да ги поставят където пожелаят. За да контролират очилата, те трябва да използват комбинация от своите очи, глас и ръце.

Цената на Vision Pro започва от 3499 долара. Очилата ще са налични в началото на следващата година и ще се предлагат само в магазините на Apple в САЩ.

Цялата предна част на устройството е от полирано стъкло, което плавно прелива в лека алуминиева рамка. В горната част се намира бутон Digital Crown, който позволява на потребителите да контролират до колко да са потопени в дадена среда.

Очилата имат модулна система за оптимално прилягане. Батерията им е отделна и се свързва чрез магнитна връзка отстрани. Триизмерното ламинирано стъкло е полирано, за да създаде оптична повърхност, която действа като леща за 12-те камери и множество сензори, нужни за смесването на физическия свят и дигиталното съдържание.

Рамката Light Seal е направена от мек текстил и се предлага в различни форми и размери, като се огъва, за да се приспособи към лицето. Гъвкавите ремъци гарантира, че аудиото ще остане близо до ушите на потребителя, а лентата е налична в множество размери, триизмерно изплетени, за да осигурят омекотяване, дишане и разтягане. За потребителите, носещи очила е нужно да използват магнитни диоптрични стъкла ZEISS с Vision Pro.

Дисплеят на устройството е с ултрависока разделителна способност с 23 милиона пиксела на два micro-OLED дисплея – повече от 4К за телевизор на всяко око. Vision Pro използва високоскоростни камери и пръстен от светодиоди, които проектират невидими светлинни модели върху очите на потребителя, за да проследяват погледа му. Очилата работят с два процесора- познатият М2 и изцяло новият R1, предназначен за обработка на сензорите в реално време.

Освен това те имат 12 камери, пет сензора и шест микрофона, за да гарантират, че съдържанието се чувства така, сякаш се появява точно пред очите на потребителя в реално време. R1 предава нови изображения към дисплеите в рамките на 12 милисекунди, или 8 пъти по-бързо от премигване на окото. Устройството е проектирано за целодневна употреба, когато е включено в мрежата и до 2 часа с външната си високопроизводителна батерия.

Новата пространствена аудио система с два индивидуално усилени драйвера във всяка капсула, предоставя персонализирано пространствено аудио въз основа на собствената геометрия на главата и ухото на потребителя. Тя може да съпоставя звука от околната среда с проследяване на аудио лъчи. Освен управлението чрез очи, жестове и глас, устройството поддържа Magic Keyboard и Magic Trackpad.

Очилата разполагат с функция, наречена EyeSight, която показва очите на потребителя на околните хора. Те използват лещовиден OLED дисплей, за да покажат правилната перспектива на всеки, който гледа потребителя.

Vision Pro могат да превърнат пространството в личен киносалон и да прожектират завладяващи клипове. Очилата могат да се свързват с Mac и да разширяват виртуално дисплея му в пространството, заедно с приложенията, които работят и на самото устройство. При разговор във FaceTime всеки участник има своя плочка в реален размер, а потребителят, носещ Vision Pro се показва като дигитален аватар. OpticID е новата система за отключване на устройството, което е и първата 3D камера на apple и показва дълбочина във видео със Spatial Audio.

VisionOS въвежда изцяло нова платформа за разработчиците, за да създават нови преживявания със своите приложения. Апликациите за iPhone и iPad работят във visionOS, за да осигурят повече приложения при старта на устройството, което ще има изцяло нов App Store.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *