post

След като известният анализатор Минг-Чи Куо наскоро прогнозира, че Apple се готви да премине от своя собствен Lightning порт към USB-C за iPhone, сега този слух придобива още по-реални очертания. Bloomberg твърди, че компанията вече тества прототипи на iPhone с USB-C, за да отговори на предстоящото законодателство на ЕС.

Както обикновено Apple не потвърждава официално това твърдение, но според вътрешни източници на Bloomberg компанията рзработва и специален адаптер, който ще позволи на бъдещите iPhone с USB-C порт да работят с вече наличните аксесоари. Не е ясно дали той ще бъде включен в комплекта на телефоните, или ще се продава отделно, но би спестил много разходи на потребителите за закупуване на нови аксесоари.

Според Bloomberg преходът към USB-C стандарт няма да настъпи преди 2023 година, но той би имал и своите предимства, тъй като по-широко достъпният стандарт може да осигури на iPhone по-бързи скорости на зареждане и прехвърляне на файлове.

Както знаете Apple печели много от лицензирането на собствения си Lightning стандарт на производители на аксесоари от трети страни, но от друга страна компанията би увеличила разходите си многократно, ако се налага да произвежда специално издание iPhone с USB-C за Европа. По-траси слухове сочеха, че за да избегне прехода Apple разработва  iPhone изцяло без портове, но дори и това да е така, явно той няма да е готов навреме, за да отговори на новите изисквания на ЕС и това е принудило гиганта да смени тактиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *