post

Мобилната операционна система Android навърши 10 години от излизането си на пазара. Преди 10 години Google представи телефона HTC Dream, който беше първият, използващ новата за тогава платформа.

Dream имаше плъзгащ се дисплей, който разкриваше хардуерна клавиатура под себе си. Телефонът нямаше виртуална клавиатура, нито жак за слушалки.

По това време iPhone вече беше на година и беше огромен хит на пазара.  Първият Android беше доста по-различен от сегашния. Философията обаче беше същата – повече свобода и гъвкавост. Потребителите имаха възможност да персонализират Dream и да подреждат и разнообразяват интерфейса според желанията си.

Android положи основите и за мобилната хегемония на Google. Платформата отвори нови източници на приходи за компанията, увеличи значително потребителите на услугите ѝ.

Платформата се отличи и факта, че е отворена и макар Google да има определени изисквания, реално всеки производител може да я модифицира и нагоди според желанията си. От една страна това много помогна на Android да стане най-популярната мобилна платформа в света.

От друга страна създаде и много голяма фрагментация. Всеки производител има различни идеи и процеси, а най-новите ъпдейти рядко достигат до потребителите. В повечето случаи компаниите осигуряват ъпдейти само за около година от пускането на телефона.

Въпреки това Android продължава да е популярна. Толкова популярна, че се превърна в реално единствената алтернатива на iOS. Поне от гледна точка на масовия потребител.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *