post

Неотдавна онлайн-ритейлърът Amazon се оказа в центъра на скандал, когато клиент от Индия получи вместо смартфон кутия с тухла. С това обаче неприятностите на американската компания не свършват. Както твърдят специалистите от Cheetah Mobile Security Lab, някои таблети, продавани от странични продавачи през Amazon, са заразени с вируса Cloudsota. Той се съдържа в системния файл SystemUI.apk и може без разрешение да инсталира спамърски и опасен софтуер, като изключва антивирусните решения, заменя wallpaper-те, пренасочва заявките за търсене към рекламни сайтове, а при наличие на root права автоматично стартира различни инсталирани приложения.

virus 2

Към момента е известно за 17 000 продадени в 153 страни устройства с този троянец, но сред тях не присъстват продукти на известните марки. Съгласно изследване на Cheetah Mobile, съмнителният бонус във вид на Cloudsota може да бъде получен от купувачите на евтини таблети от “noname” китайски производители, особено работещите с процесори Allwinner.

virus 1

“Щастливците”, които са уцелили заразени таблети най-често се оплакват от изскачаща върху стартираните приложения и десктопа реклама. От Cheetah Mobile предупреждават, че таблети с вирус могат да се открият и в други търговски сайтове в интернет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *