post

Съединените щати и седем други държави подписаха споразумението “Артемида”, потвърждавайки ангажимента си за мирни, кооперативни и прозрачни дейности на Луната.

Основателите на Artemis Accords са следните държави: Австралия, Канада, Италия, Япония, Люксембург, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ.

НАСА е в разгара на многогодишна програма за завръщане на Луната, наречена Project Artemis, и подписването на споразуменията е друга стъпка в този процес. Проектът Артемида е амбициозният план на НАСА да заведе „първата жена и следващия мъж“ на Луната през 2024 г. с цел създаване на дългосрочна база за научни, изследователски и в крайна сметка търговски цели. Разбира се, ако Конгресът се съгласи да го финансира.

Споразумението засилва Договора за космическото пространство от 1967 г., фокусиран върху забраната за оръжия за масово унищожение на Луната и други небесни тела. Той е подписан и ратифициран от 110 държави, включително Русия, Китай и САЩ.

Страните, които подписват споразумението “Артемида”, се съгласяват с 10 принципа, включително проучване на мира, прозрачност, предлагане на спешна помощ на бедстващ персонал, публично разпространяване на научна информация и безопасно изхвърляне на космически отпадъци.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *