post

Близо 60 процента от всички нови автомобили, продадени в Норвегия през март, са били изцяло електрически. Това е световен рекорд, поставен от страната, която се надява да сложи край на продажбите на коли, задвижвани от въглеродни горива, до 2025 година.

Изключването на електромобилите от данъците, налагани на дизеловите и бензинови коли, преобърна норвежкия автомобилен пазар, давайки тласък на марки като Tesla и Нисан Nissan с неговия модел Leaf и нанесе удар на продажбите на Toyota, Daimler и други традиционни автомобилостроители, предава БТА.

През 2018 г. продажбите на изцяло електрически коли в Норвегия са нараснали до рекордния пазарен дял от 31,2 процента спрямо 20,8 процента през 2017 година. По този показател страната силно изпреварва други държави, а купувачите са принудени да чакат, докато производителите успеят да се справят с поръчките.

Скокът в продажбите на електромобили до пазарен дял от 58,4 процента през март бе отбелязан, след като Тесла ускори доставките на своя Model 3, който се продава в търговската мрежа за 442 000 крони (51 400 долара). Същевременно Audi започна да доставя своя спортен електромобил и-трон (e-tron) на цена от 652 000 крони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *