post

 

Смяната на сезоните и особено есенно-зимният период водят до наслагването на тревните площи с изсъхнали треви и листа. Тези наслагвания затрудняват нормалното дишане на тревата, което води до загубата на нейната свежест и зеленина. За да бъде тревата все такa свежа и приятна, тя изисква грижи през цялата година, но в някои моменти те трябва да бъдат по-чести и специфични.

Така например пролетно-летният период от годината е идеалното време да се заемете с освежаването на тревните площи в градината. Ако се чудите кой би бил най-подходящият градински инструмент за целта – доверете се на електрическите аератори. Представяме 6 ключови ползи от употребата на аератори за качествената поддръжка на тревните площи у дома, независимо от сезона. 

Винаги свежа и зелена трева 

Използването на електрически аератори позволява на тревата ви да диша нормално, което подобрява цялостния ѝ растеж. Аерацията се налага след като тревните площи биват подложени на утъпкване и/или натрупване на слама, листа и други сухи растителни отпадъци, които затрудняват нормалното ѝ развитие. Обработката с аератори е способна да осигури на кореновата система на тревистата растителност по-голям достъп до въздух, вода, тор и други хранителни вещества. Процесът благоприятства развитието на тревната площ като подхранва кореновата система и стимулира растежа ѝ.

Без повече натрупвания от слама и други растителни отпадъци

Натрупването на слама и други растителни отпадъци възпрепятства достъпа на полезните хранителни вещества до корените на тревистата растителност. Такива биват доставяни от валежите от дъжд и сняг, както и при механичното наторяване на тревите. От друга страна, натрупването на дебел слой отпадъци върху моравата нарушава иначе приятната гледка, каквато трябва да представлява зеленината през пролетно-летния сезон. Регулярната аерация, посредством използването на електрическите аератори, ви помага да се справите с наличието на подобни проблеми при обработката на тревните площи. 

Аерацията помага за омекотяването на почвата 

Когато децата тичат и играят в зелената морава, тревната растителност и почвата са подложени на сериозно механично утъпкване. В резултат на това почвата се втвърдява, което значително затруднява процеса на израстване на нова свежа трева. Много често, поради твърде често утъпкване и/или продължително натрупване на дебел слой изсъхнала растителност, в зелените градини се появяват участъци без наличието на трева, т.нар. мъртви петна, или такива, в които тревното покритие изтънява. Аерацията на почвата позволява тя да бъде омекотена посредством равномерно “повърхностно разрохкване”. По този начин е способна отново да възвърне първоначалния си свеж и зелен вид.

Аераторите спомагат за равномерно засяване и освежаване на тревните зони 

Аерирането на зоните, които биват тепърва засявани и/или освежавани, е особено позлено за равномерното разпределяне на тревните смеси за осигуряване на равна зелена градина. Ето защо е препоръчително да използвате аератори преди и след засяването на тревата. Този тип обработка на почвата значително подобрява контакта между тревните семена и най-горния слой на почвата. От последния зависи и последващото покълване на тревата, осигуряването на необходимата влажност и ниво на защита, необходими за оптималния растеж на тревата.

Ефективна подготовка на тревата за зимен покой и събуждане през пролетта

Преди тревата да спре своя растеж през зимата, следва да се уверите, че тя е в идеална форма. Аерирането и торенето през есента са особено важни процеси, за да успее тя да запази оптималните си растителни свойства, когато се “събуди” със затоплянето на времето. Това ви гарантира, че напролет, когато слънцето отново изгрее, тя бързо, безпроблемно и в цялост ще се възстанови от “зимния си сън”, за да ви зарадва със зеленината си. Важно значение за това отново има аерирането на тревните площи преди торенето им, тъй като използването на аератори ще спомогне процеса по усвояване на хранителните вещества директно от корените на тревата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *