post

Софийският университет стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи.

 

Министерството на вътрешните работи получи най-високото международно отличие в сферата на ГИС технологиите за внедрената от МВР цялостна ведомствена Географска информационна система за криминални анализи, управление при кризи и осигуряване на обществен ред. Системата е отличена сред повече от 100 000 международни проекта. Наградата прие Милко Бернер, заместник-министър на вътрешните работи на Р. България на официалната церемония по награждаване за специални постижения в прилагането на Географски информационни системи (ГИС) в България. Той благодари за отличието, което е признание за качеството на дейността на МВР и спомага за противодействие на престъпността в страната. Наградата беше връчена от Ник Съдърленд, директор сигурност в Esri, Inc.

20-то юбилейно издание на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС), чийто официален организатор за страната е ЕСРИ България, се проведе миналата вечер, а рекорден брой участници – близо 700 от над 150 организации взеха участие във форума.

На официалната церемония по награждаването взеха участие Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции и проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

СУ „Св. Климент Охридски“ стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи. Това обяви проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Заедно с доц. д-р Стелиян Димитров, катедра „Картография и ГИС“ в университета, той прие наградата за „20 години изграждане на ГИС капацитет в България“ в категория „Образование и наука“, която им връчи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

В категория „Държавна администрация“ Министерството на земеделието, храните и горите беше отличено за прилагане на съвременни технологии за изграждане на национална информационна система за агростатистика на Р. България. Сергей Цветарски, председател на Национален статистически институт, връчи наградата на Диана Атанасова, началник отдел „Агростатистика“ в Министерството на земеделието, храните и горите.

Национален център за териториално развитие ЕАД и лично проф. д-р арх. Веселина Троева, изпълнителен директор на центъра, бяха отличени за „Дългогодишен принос в прилагане и развитие на Географските информационни системи в сферата на териториалното развитие в България“. Отличието връчиха Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и Силвия Георгиева, изпълнителен директор  на Национално сдружение на общините в Република България.

В категория „Ютилитис“ Електроразпределение ЮГ получи награда за „Корпоративен подход в прилагане на най-съвременни ГИС решения в електроразпределението“. Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, връчи отличието на Здравко Братоев – Ръководител отдел „Мрежов инженеринг – електричество“ в Електроразпределение ЮГ.

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и победителите в  Националния конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС“. Конкурсът се организира в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата. В категория „Печатна карта“ полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, връчи първа награда на КАРТГЕО ООД -Троян и ГЕОПАН-Бургас за първата сертифицирана Едромащабна туристическа карта на Община Созопол. Втора награда в категорията получи SAINED за офроуд карта на България. Отличията за интерактивни карти отидоха при Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ в категория „Пътуване и туризъм“, Български червен кръст в категория „История и култура“, Ваня Стойчева, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в категория „Устойчиво развитие“ и образователна инициатива „Космическо училище“ в категория „Образование и наука“. Награда за карта на публиката получи Главна дирекция „Гранична полиция“ – МВР.

Всички интерактивни карти могат да бъдат разгледани тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *