post

При отлични условия в София се проведе традиционният шахматен турнир Accedia Masters IT. В него е представена огромна част от любителите на древната игра от този бранш – 120 участници от 83 IT компании, което е рекорден брой. Освен широк спектър, участниците са доста по-силни, отколкото в други браншови състезания. Това се дължи на факта, че много от силните шахматисти в юношеска възраст избират за свое поприще програмирането и дейностите, свързани с IT сектора. Близо половината участници бяха градирани, част от международната ранглиста.

В турнира участваха много призьори от национални първенства през различни години – шампиони на България, медалисти, участници в световни и европейски първенства в най-различни възрастови групи.

Ръководството на Accedia, в лицето на Николай Мутафов – CEO и на Георги Пелтеков – Engineering director, както и техният организационен екип, бе на обичайното изключително ниво,  предоставяйки условия, съответстващи на международните стандарти за турнир от висок ранг. Всички участници получиха сувенири, които ще им останат не само като спомен от събитието, а и ще им напомнят да се включат в следващите издания.

Гост на турнира бе най-силният български юноша FM Никола Кънов, който награди част от призьорите.

Турнирът бе спечелен еднолично, с 8 точки от 9 възможни, от представителя на Musalasoft Ростислав Раев. През далечната 2002 година той бе 11-ти в Европа до 18 години. Явно, както е прието да се казва между шахматистите, формата е временна, но класата е вечна! Ростислав е и председател на Шахматен клуб „Пристис“ в родния му град Русе и подпомага откриването и развитието на нови шахматни таланти.

На второ място със 7,5 точки се класира Николай Христов от Accedia, който спечели и наградата за най-добре представил се състезател от фирмата-домакин и организатор. Многократен медалист и шампион от различни детски и юношески първенства на България, той също показа, че държи високо ниво и в шахмата.

Трети със 7 точки по допълнителни показатели стана Светлин Стоянов от Accenture Bulgaria. Шахматистът с най-висок рейтинг и може би най-голям опит в турнира завърши наравно с победителя и само загубата от Христов му попречи да се класира още по-напред.

Награди получиха първите осем в генералното класиране, а също така и първите три сред жените. Това са Стефка Стефанова-Георгиева от Apex Group с 6 точки, Виктория Терзиева от 2i Digital с 5 точки и  Мария Димова от Технически университет с актив от 3 точки.

Отличени бяха и най-добре представилите се шахматисти от Accedia. Победител в тази категория е Николай Христов, а негови подгласници станаха Стефан Димитров със 7 т., заел също така седмо място в генералното класиране, и Халил Имамов с 4 точки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *