post

Липсата на лекари и ръстът на разходите за медицина може да доведе до това, че в края на 2022 г. в Япония ще се появят десетки клиники с изкуствен интелект.

Японското правителство планира да обедини усилия с учените и технологичните компании за създаването на болници, които да бъдат снабдени с изкуствен интелект. Според плановете, изкуственият интелект ще се „заеме“ с рутинната работа, например провеждане на анализи и записите в историята на заболяването, което ще освободи на лекарите повече време за лечение на пациентите. Освен това изкуственият интелект ще помогне за  постигане на най-доброто решение на база ДНК-то на болния.

В допълнение японските чиновници се надяват също така, че планът да се подсили развитието на медицинските и диагностични ИИ алгоритми на местно ниво ще позволи Страната на изгряващото слънце да се конкурира успешно с такива световни гиганти като General Electric (САЩ) и Siemens (Германия).

Hitachi и Canon например разработват изкуствен интелект за анализ на резултатите от компютърна томография. Според прогнозите на експертите, до 2025 г. пазарът на медицински изкуствен интелект в Япония ще нарасне 4 пъти в сравнение с 2015 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *