post

Скорошното ограничаване от страна на Facebook и Twitter на публикации в американския вестник New York Post, свързващи кандидата за президент Джо Байдън с възможни корупционни практики, притесниха много хора. Медийни анализатори, защитници на свободата на словото и политици от САЩ и други страни разкритикуваха действията на двете водещи социални мрежи. Някои от тях дори посочиха че Facebook и Twitter са на път да прекрачат една граница, много по-опасна от това срещу което се борят.

В резултат двете публикации в New York Post получиха дори още по-голяма популярност отколкото може би заслужават. Друг резултат е, че тяхното ограничаване стана повод за все повече гласове за засилена регулация на социалните мрежи.

Подобни искания се чуха и от политици. Така например група американски сенатори се обявиха за въвеждане на регулация на този нов и все още слабо регулиран технологичен сегмент. Щатската сенатска правна комисия вече обяви че ще призове за изслушване ръководителите на Facebook Марк Цукерберг и на Twitter Джак Дорси, които да обяснят как е възможно онлайн услуга да ограничи свободното споделяне на статия от медия със 100-годишна история.

Съвсем логично кръстоносният поход срещу социалните мрежи беше поведен от сенатори на Републиканската партия. Любопитно е обаче, че към тях вече се присъединиха и някои демократи. Остава въпросът: как би изглеждала регулацията на социалните мрежи и дали тя не би нанесла повече вреди отколкото би имала ползи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *