post

Норвежката телекомуникационна група Теленор подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро. Бордът на директорите на Теленор планира да поиска от Годишното общо събрание на компанията разрешение за разпределяне на специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция.

Чешката PPF Group на милиардера Петр Келнер е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica.

Припомняме, че неотдавна тя стана собственик и на най-голямата българска медийна група Nova Broadcasting Group, собственик на едноименната телевизия, още няколко телевизионни канала, както и най-голямата онлайн медийна група Нетинфо, включваща сайтове като Abv.bg, Vesti.bg, Vbox7.com, Gbg.bg, Sinoptik.bg и др. Тепърва предстои да разберем как преминаването на един от водещите телекоми и медийната група под една шапка ще се отрази на рекламния и медийния пазар у нас.

Сделката с Теленор Груп включва изцяло притежаваните от нея предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. През 2017 г. компаниите на Теленор в региона са донесли на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Теленор Груп. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании са достигнали 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата. Операторите в региона имат общо над 9 милиона клиенти и около 3 500 служители.

„Стратегията на Теленор Груп е базирана на ръст, ефективност и опростяване на процесите и услугите. С продажбата на нашите активи в Централна и Източна Европа, ние правим важна стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на Теленор в регионите, в които виждаме най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази трансакция обхватът на дейността на Теленор ще включва интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и силни позиции на мобилните пазари в Азия. Теленор е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в Централна и Източна Европа“ – коментира главният изпълнителен директор на Теленор Груп Сигве Бреке.

На предстоящото Годишно общо събрание на Теленор на 2 май, бордът на компанията ще поиска разрешение да изплати специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция, дължим при успешно приключване на сделката. Заедно с вече предложения дивидент от 8,10 норвежки крони на акция за 2017 г., общата стойност на предложения дивидент през 2018 г. ще достигне 19 милиарда норвежки крони. Както вече бе съобщено, компанията също планира да поиска от годишното общо събрание нов мандат за обратно изкупуване на акции, за да се осигури гъвкавост на допълнителното възнаграждение за акционерите в бъдеще.

С придобиването PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи в още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на компанията Ладислав Бартоничек.

„Теленор България ще продължи да бъде пример за компания с отлични резултати, ясни и ориентирани към потребителите продукти и услуги, обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно търговско поведение. PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Теленор Груп в Централна и Източна Европа са ключови за тяхното постигане. Бих искал да подчертая, че тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *