post

Част от интернет трафика към някои услуги на Google е бил “отвлечен”, съобщава самата компания, цитирана от Associated Press. Проблемът е засечен и от компанията за киберсигурност ThousandEyes.

Той е регистриран около 00:26 часа българско време, като някои потребители са имали проблеми с достъпа до YouTube, някои облачни услуги на Google, самата търсачка и др. Оказва се, че трафикът е бил пренасочен към интернет доставчици и сървъри в Китай и Нигерия.

Според ThousandEyes голяма част от трафикът се е “блъснал във Великия китайски firewall”- защитната стена на Китай, която ограничава достъпа на местните потребители до интернет сайтове, които не са одобрени от властта. За сега няма данни дали проблемът е умишлен или става дума за грешка някъде в конфигурацията.

Google коментира единствено, че “причината за проблема е извън Google”. Компанията казва, че ще проведе вътрешно разследване, за да анализира случилото се и да добави мерки, които да намалят риска от подобен проблем занапред. Тя допълва, че няма компрометирани данни, като трафикът е криптиран и защитен от намеса дори и да е пренасочен. Компанията коментира още, че за момента няма причина да вярва, че инцидентът е злонамерено действие от някого.

Според ThousandsEyes въпреки всичко случилото се “подчертава една от фундаменталните слабости в основата на интернет”. Системата е изградена така, че “сляпо да вярва на информацията, която получава и разчита на добронамереност… Тя не е еволюирала да отрази сложните комерсиални и геополитически отношения, които съществуват между интернет доставчиците и държавите по света”, казват експертите на компанията. Случилото се показва, че дори и най-големите компании не са защитени от пренасочване на трафика им и тези няколко часа докато всичко бъде поправено, може да имат сериозни отражения върху бизнеса им, допълват те.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *