post

Цената на серията iPhone 15 може да е по-висока от очакваното, тъй като TSMC ще започне да доставя на Apple 3 nm чипове. Разбира се това е добре за производителността и енергийната ефективност, но ще се отрази на разходите на компанията като цяло заради по-скъпото производство на чиповете.

Чипът A17 Bionic, разработен от Apple за серията iPhone 15, ще бъде произведен от TSMC, водещата в света компания за чипове, като се използва най-съвременния процес. Номерацията му показва колко по-малки са транзисторите, използвани в чипа, което позволява да се добавят повече такива и той да е по-мощен и енергоефективен.

A13 Bionic в iPhone 11 от 2019 година имаше 8.5 милиарда транзистора, но A16 Bionic в iPhone 14 Pro е под капацитета си, тъй като за съжаление поддържането на напредъка става все по-трудно всяка година. TSMC има планове за 2 nm чипове през 2025 година и е възможно през 2030 да видим и 1 nm.

Всички тези разработки обаче, идват със съответното увеличаване на разходите на производството. Според слуховете, TSMC планира да продава с 20 000 долара по-скъпо новите си 3 nm чипове. На пръв поглед тези разходи нямат смисъл за крайния потребител, но увеличението на цените е неизбежно и е почти сигурно, че iPhone 15 ще струва повече от очакваното, особено като се има предвид, че увеличението на разходите не е свързано само с чиповете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *