post

Наскоро публикувано проучване установи, че потребителите във Facebook над 65-годишна възраст са много по-склонни да споделят фалшиви новини в социалните медии.

Изследователите от Принстън и Нюйоркския университет са стигнали до заключението, че макар практиката на разпространяване на така наречените фалшиви новини да е рядкост, вероятността човек да я сподели е по-свързана с възрастта, отколкото с образованието, пола или политическите възгледи.

“Никоя друга демографска характеристика не оказва така последователен ефект върху споделянето на фалшиви новини, както нашата възраст, пишат авторите на проучването, публикувано в Science Advances в четвъртък.

Изследователите определят фалшивите новини като “съзнателно невярно или подвеждащо съдържание, създадено предимно с цел генериране на рекламни приходи.” Макар че това е в съответствие с първоначалния смисъл на фразата, която изникна преди американските избори през 2016 г. Тогава Доналд Тръмп често го използва, опитвайки се да почерни името на уважавани новинарски организации, които той не харесва.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *