post

Комисията за защита на личните данни e атакувана от хакери през wi-fi мрежата, но ударът е бил предотвратен. Това съобщи вчера председателят й Венцислав Караджов. Той коментира случаят пред bTV, но не коментира какво точно е атакувано, защото и в момента тече разследване.

“Първоначалният опит е направен през интернет, но след като са установили, че няма да стане са пробвали през Wi-Fi системата на комисията. Това означава, че хакерите са били буквално на разстояние до 50 метра от нашата сграда. Започвам да си мисля, че това вече е целенасочена атака срещу държваната администрация. Аз съм наясно, че няма безгрешна система и такава, която не може да бъде да пробита. Като се правят много опити, все някой ще успее. Последните години системата на комисията се разви много”, каза той.

“Вече проверяваме НАП. Неприятното е, че информацията, която е изтекла, е достъпна в интернет и това няма как да се спре. Тепърва влизаме в НАП и след около месец ще мога да обявя резултатите. Всички предварителни коментари ще опорочат проверката. Искам да кажа на гражданите, че те трябва да се обърнат към българския съд, ако са пострадали по някакъв начин от този теч. При нас засега няма жалби. Има запитвания какво трябва да се прави в такъв случай. Ако има глоба за НАП, тя ще е индивидуална и ще се плати от бюджета на агенцията”, каза още Караджов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *