post

Преди дни компанията Harman Kardon представи умната акустична система Invoke с поддръжка на гласовия помощник Cortana. Устройството е призвано да конкурира Amazon Echo и Google Home, които сумарно за тази година покриват почти 95% от пазара.

Както виждаме, Microsoft не смята да пуска подобни устройства самостоятелно, а използва странични компании. За това си има причина – корпорацията разработва функцията HomeHub за Windows 10, която превръща всеки компютър в конкурент на смарт акустичните системи и останалите домашни гласови помощници.

HomeHub е предназначена за създаване на специална “семейна среда” с общ достъп до календара, списъка с контакти, бележките, приложенията и т.н. HomeHub ще има собствен начален екран, разработен за устройствата с относително малки екрани. Тоест, Microsoft, предполага, че компаниите ще произвеждат различни кухненски компютри и малки устройства подобни на Amazon Echo Show. С тях ще може да се взаимодейства преди всичко чрез гласови команди за Cortana, но това ще са пълноценни компютри с Windows 10.

Освен това, Microsoft планира да внедри в Windows 10 поддръжка на различни устройства от “умния дом” – обикновеният компютър ще може да играе ролята на хъб за подобни решения. Засега е известно за поддръжката на устройствата Hue, Nest, Insteon, Wink и SmartThings.

Очаква се, че големите производители на РС ще пуснат нови устройства с акцент върху функцията HomeHub към края на тази година, но самата функция ще се появи в операционната система през есента.

One thought on “Функцията Microsoft HomeHub за Windows 10 ще управлява умния дом

  1. Pingback: Intel и HP разработват устройства на базата на Cortana - Новини за компютри, смартфони, технологии и наука

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *