post

Швейцарското правителство разпореди разследване на глобална компания за криптиране, базирана в Цуг, след разкрития, че тя е била собственост и е контролирана от десетилетия от американското и германското разузнаване.

Слабостите в криптирането, добавени към продуктите, продавани от Crypto AG, позволили на ЦРУ и нейния германски колега, БНД, да подслушват и противници, и съюзници, докато печелят милиони долари от продажбите, според Washington Post и германския обществен оператор ZDF. Те се позовават на вътрешни източници в агенциите.

„Това беше разузнавателния преврат на века“, заключи докладът. „Чуждестранните правителства плащаха добри пари на САЩ и Западна Германия за привилегията най-секретните им съобщения да бъдат прочетени от поне две (а вероятно и от пет или шест) чужди държави.“

Споменаването на пет или шест държави вероятно е препратка към споразумението за електронно разузнаване между САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Операцията, кодирана под името Thesaurus и след това преименувана на Rubicon през 80-те години на миналия век, демонстрира огромната разузнавателна стойност от възможността да се вмъкнат недостатъци в широко продаваното комуникационно оборудване.

Успехът на ЦРУ в тази област в продължение на много години вероятно ще засили настоящите американски подозрения към оборудването, направено от китайската компания Huawei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *