post

Астрономите може да са забелязвали хиляди екзопланети в различни звездни системи, но все още не са намерили доказателства за екзопланети в други галактики извън нашия собствен Млечен път. Но сега, използвайки данните, събрани от рентгеновия телескоп Chandra на НАСА, международен екип от учени може да е намерил доказателства за съществуването на планета с размер на Сатурн в галактиката Messier 51, съобщава BBC.

Обектът е на около 28 милиона светлинни години от нас. Откритието му е впечатляващо постижение, което подчертава умопомрачителната необятност на Вселената.

За да направи откритието, екипът е наблюдавал спадове в светлината на звезда, обикновено причинени от планета, преминаваща между нея и нас. Това е техника, наречена транзитен метод. Планетата изглежда се намира в двоична звездна система, наречена M51-ULS-1.

„Методът, който разработихме и използвахме, е единственият понастоящем приложим метод за откриване на планетни системи в други галактики“, коментир Розане Ди Стефано, астроном от Харвард-Смитсъновия център за астрофизика и водещ автор на изследването.

Все още е твърде рано да се определи напълно съществуването на неуловимата извънгалактическа планета, уточняват учените. Ето защо се очакват нови изследвания по темата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *