post

Според един усъвършенстван нов модел, Луната е далеч по-млада, отколкото учените досега са мислили.

Изследване, публикувано в сп. Science Advances, коригира възрастта на Луната от 4,51 милиарда години до 4,425 милиарда. Промяната не е чак толкова драстична, предвид дългия период, но това изяснява някои от мистериите около начина, по който се е образувала.

Преобладаващата теория е, че скала с размера на Марс се е разбила в Земята и отломките в крайна сметка се консолидирали, за да образуват Луната. Все още оформящата се Земя може би е била покрита от океан от магма – и това ново изследване показва, че Луната е имала магмен океан.

Основното несъгласие обаче е за това колко време е отнело да се охлади този океан. Съществуващите модели казват, че Луната се е втвърдила след 35 милиона години.

„Резултатите от модела показват, че магматичният океан на Луната е бил дълголетен и са били нужни почти 200 милиона години, за да се втвърди”, казва в прессъобщение водещият автор Максим Морис, планетарен геофизик от Германския космически център.

Чрез моделиране на това как се променя състава на лунните скали, образувани от този океан с течение на времето, екипът му успял да достигне до новата си теория за спътника.

Новата времева линия е добре свързана с историята на Земята, което означава, че Луната се е образувала приблизително в същото време с ядрото на Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *