post

Появи се нова, интересна идея, носеща името Spaceline – космически асансьор, който да свърже Земята и Луната и драстично да намали разходите за пътуване в Космоса.

Според изследователите от Колумбийския университет и Университета в Кеймбридж, космическата линия ще бъде привързана към повърхността на Луната и ще се забие в геостационарната орбита около Земята като водопровод, чакащ астронавтите да се качат и возят до Космоса.

Spaceline може да бъде изграден от материали, които съществуват днес, което повишава възможността за по-лесно пътуване в Космоса и може би дори за създаването на орбитални селища.

Вместо да изстрелват ракети до орбита, астронавтите ще трябва само да достигнат крайната точка на Spaceline, като намалят разходите и предизвикателствата на мисиите. Звучи страхотно, нали?

Космическите асансьори, базирани на Земята, биха били твърде тежки за всеки съществуващ материал – по-силната гравитационна скорост на теглене не би позволила такъв проект. Но рискът от катастрофален срив, казват изследователите, е по-малък, когато кабелът е свързан само към Луната.

Смята се, че въглеродните нанотръби ще бъдат най-добрият материал за целта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *