post

Учените откриха нови доказателства, че Земята се движи чрез останките от експлодирали звезди през последните 33 000 години.

В ново проучване, публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, екип от австралийски изследователи описва как са извлекли специален изотоп на желязо, наречен желязо-60, от пет проби от дълбоководни утайки с помощта на масова спектрометрия.

Това е важно, защото, както изследователите пишат в статията си, изотопът е „произведен предимно в масивни звезди и изхвърлен при експлозии на свръхнова“. С други думи, желязо-60 остава след експлозия на звезда.

И тъй като желязо-60 е радиоактивно и се разпада за 15 милиона години, теорията гласи, че нашата планета непрекъснато се натрупва с прах, докато се движи през „местния междузвезден облак“, регион с неясен произход, съставен от газ, прах, и плазма.

„Тези облаци може да са останки от предишни експлозии на свръхнова, мощна и супер ярка експлозия на звезда“, заяви Антон Уолнър, ядрен физик от Австралийския национален университет и водещ автор на статията, в изявление.

Изследователите се опитват да потвърдят други открития на желязо-60 в проби от Антарктика, като вземат проби от дълбоководни проби, датиращи от преди 33 000 години.

Това е далеч от първия път, когато изследователите откриват следи от желязо-60. Предишни проби показват следи от изотопа, датиращи от преди 2,6 до 6 милиона години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *