post
  • Международният урок по английски език свърза ученици от 13 основни училища от 12 страни
  • Основно училище „Христо Смирненски“ гр. Раковски участва в събитието и представи България на своите връстници по света

Учениците и учителите по света преминаха към дистанционно обучение. Дигиталните инструменти им позволяват не само да продължат да учат онлайн, но и да пресекат националните граници и да се свържат с връстници от цял свят. 13 училища от 12 държави се срещнаха онлайн в Microsoft Teams в международен урок по английски език. Сред тях бяха и деца от основно училище „Христо Смирненски“, представящо България.

Целта на събитието беше да се даде възможност на учениците в период, когато границите остават затворени, да ги пресекат виртуално и да се свържат с връстници от други страни чрез модерни технологии, да запознаят децата с допълнителна информация за родните си държави, да практикуват говоренето на английски и да научат нови думи. А също и да се подобри качеството на образованието чрез използването на съвременни цифрови технологии в образованието, да се развият дигиталните умения на учители и ученици, както и да се установи подходът на международно съвместно обучение на деца от различни страни с цел обмен на знания.

Урокът беше посветен на темата „Моята страна“. Повече от 120 деца и техните учители посетиха онлайн обучението, като от всяка държава участваше по едно училище. Учениците представиха страните си чрез видеоразговор в Microsoft Teams. Те разказаха за историята на своите народи, култура, национални традиции и известни учени и спортисти, традиционна кухня и забележителности. Всеки участник покани останалите да посетят родината му. Децата активно задаваха въпроси на английски, като езикът беше чужд за всеки. Така те подобриха своите езикови умения и научиха много нови полезни думи и фрази.

Учениците от ОУ “Христо Смирненски“ представиха България на връстниците си от Естония, Словения, Латвия, Казахстан, Украйна, Сърбия и Хърватия. По този начин те надградиха знанията си за другите страни и се научиха как по иновативен и забавен начин да се свържат със съучениците си зад граница.

„Беше чудесно. Другите участници научиха повече за България! Можете да видите коментарите – те са много добри,“ каза ученичка от ОУ „Христо Смирненски“, която участва в инициативата.

„Международният урок „Прекосяване на границите с Microsoft Teams“ показа как технологията помага на учители и ученици да свържат своите класни стаи и да научат нови неща за държавите и училищата от разстояние. За мен като учител Microsoft Teams ми дава повече възможности да преподавам в 21 век. Докато учениците подготвяха презентацията, те трябваше да работят в екип и да търсят информация. Те си сътрудничиха помежду си и си разпределяха роли в групата. Дейността насърчава дигиталните им умения и комуникацията на чужд език. Учениците споделиха, че са научили повече за страните участнички и някои факти, които никога досега не са чували. Те казаха също, че този урок е подобрил езиковите им умения. Светът се промени след пандемията от COVID-19, а следователно и образованието също. Хибридното и онлайн обучение ще бъде неизменна част от нашето всекидневие. За да се справят с това предизвикателство, Microsoft Teams предлага на учителите по света възможността да постигат по-добри резултати в обучението,“ каза Деяна Пейкова, заместник-директор и преподавател по английски език в ОУ „Христо Смирненски“ в град Раковски.

Повече информация за програмата

Инструментът на Microsoft Teams for Education, който дава възможност за ефективно и атрактивно дистанционно обучение и преподаване, се използва от 183 000 образователни институции в 175 страни по света. Използвайки съвременни технологии в образователния процес, Microsoft дава възможност на учителите да преподават без проблеми и да подготвят учениците и студентите за бъдещите работни места. Повече информация за Microsoft Teams for Education може да намерите тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *