post

Властите в Киев създадоха Виртуален ммузей на паметта за войната, който документира престъпленията на руската армия в Украйна. В него са включени множество виртуални маршрути, сред които разходка в руините на Буча, обиколка между опушените разрушени блокове в Бородянка и др.

“Влизането” в градовете създава толкова реалистично усещане, че посетителят почти може да усети миризмата на изгоряло или да почувства скърцането на въглени под краката си.

Вероятно на този ефект са разчитали и създателите на интерактивните панорами, тъй като само с думи и видео от новините от разстояние е трудно да се възприеме мащабът на хуманитарната катастрофа в градовете, засегнати от войната.

“Уверени сме, че след победата ще възстановим всичко и Киевска област отново ще се превърне в място за живеене, където всеки ще иска да има дом, да се занимава с активен туризъм, да опита вкусна храна от местните фермери или да се оттегли в етно селище сред природата. Но никога няма да можем да забравим случилото се. Затова е създаден „VR-музей на паметта на войната”. С помощта на 3D обиколки посетителите ще могат да навлязат в ужасната реалност, която войната донесе със себе си в Ирпен, Буча, Гостомел, Горенка и други градове и села“ – казват авторите на проекта.

Повече информация има тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *