post

Доналд Тръмп явно иска да направи нещо, за което повечето потребители на Twitter можеха само да мечтаят: да се ангажира с федералното правителство, за да се увери, че постовете му ще се четат повече.

Появил се днес проект, прегледан от CNN Business, ще даде на Федералната комисия за комуникации (FCC) на САЩ по-широка власт да регулира сайтовете на социални медии като Facebook и Twitter.

Т. нар. Раздел 230 от Закона за порядъчност на комуникациите защитава компаниите от юридическа отговорност за съдържание, публикувано в техните платформи, като реч на омразата, призиви към насилие и подобни графични изображения. Ето защо компаниите за социални медии обикновено имат право да се модерират сами, стига да работят “добросъвестно”.

Но новата заповед ще постави цялата тази регулация на съдържанието под надзора на FCC, твърди CNN. Правителствената агенция ще може да премахне имунитета на „добросъвестност“, ако реши, че дадена компания действа несправедливо или измамно, когато крие или премахва съдържание.

По принцип засиленият контрол над платформите, които са били използвани за радикализиране и разпространение на дезинформация, звучи като добра идея. Но експерти посочиха пред CNN, че тази изпълнителна поръчка вероятно само ще усложни процеса или ще предизвика обратната реакция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *