post

Електрическият автомобил Tesla Model 3, който излезе на пазара през юли, е снабден със специална камера за наблюдение на водача. Модулът на камерата е вграден над огледалото за обратно виждане. Интересното е, че при презентацията на електромобила, Tesla не спомена нищо за тази особеност на колата. Камерата е открита от тестери и първите собственици на Model 3.

Model 3-2

Камерата е предназначена за да следи водача при движение на автопилот, пише изданието Elektrek. Анализирайки положението на главата, изражението на лицето и действията на шофьора, системата прави изводи дали да го привлече в процеса на управление. Ако водачът от дълго време не следи пътя, автопилотът го предупреждава и при необходимост даже може да спре колата.

Нещо повече, камерата е способна да контролира целия салон на Model 3. Това осигурява необходимата безопасност в рамките на услугата Tesla Network при споделено пътуване. Впрочем, засега откритата салонна камера е неактивна. Тя ще бъде задействана в бъдеще, след появата на обновление за бордовия софтуер.

Ще добавим, че Tesla получава средно по 1800 поръчки за Model 3 на ден. До края на тази година производството на тези коли трябва да нарасне до 5000 броя на седмично, а през 2018 г – до 10 000 бр на седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *