post

Изследователи от Националния университет Чун Хсин в Тайчжун (Тайван) за пореден път доказаха, че всеки човек е уникален. В бъдеще особеностите на сърдечния ритъм ще позволяват на потребителите да не въвеждат пароли за електронните устройства. Така например, за разблокиране на хард диск ще е достатъчно само да се докосне неговият корпус.
Учените от  Тайчжун успешно са направили тестове на система, която превръща пулса в ключ за криптиране. В качеството на изходни данни се използват сигналите от електрокардиограмата на дланта на ръката. Авторите на проекта са определили уникалните особености на пулса и са разработили алгоритъм за преобразуването им в криптографски ключ. Подробности за алгоритъма не се съобщават, освен това уникален е не само сърдечният ритъм, но и буквално всеки удар. По този начин, системата за криптиране се базира на математическата теория за хаоса, в който малките промени в началните условия водят до различни резултати. Един и същи ключ не може да бъде получен два пъти.
Целта на проекта е да се създаде външен хард диск с контролер, който да кодира и декодира данните с просто докосване на ръката. Системата обаче все още е в разработка и не се знае кога може да я видим реализирана на практика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *