post

Съоснователят на Intel Гордън Мур почина на 94 годишна възраст на 24 март в дома си в Хавай.

Мур и неговият дългогодишен колега Робърт Нойс основаха Intel през юли 1968 година, като първоначално Мур беше изпълнителен вицепрезидент до 1975 когато стана президент, а през 1979 и председател на борда и главен изпълнителен директор. Постове, които той заема до 1987 година, когато се отказва от поста главен изпълнителен директор, но продължава да бъде председател до 1997, когато става почетен председател и остава на този пост до оттеглянето си през 2006 година.

Целият си живот Гордън Мур посвещава на филантропията, опазването на околната среда, науката и подобряването на грижите за пациенти. Заедно със съпругата си, с която живее 72 години, той създава фондацията Гордън и Бети Мур, дарила над 5.1 милиарда долара за благотворителни каузи от основаването си през 2000 година до сега.

Преди да създадат Intel, Мур и Нойс участват в основаването на Fairchild Semiconductor, която изиграва централна роля в първото комерсиално производство на дифузни силициеви транзистори, а по-късно и първите в света търговски жизнеспособни интегрални схеми. В допълнение към основополагащата роля на Мур в основаването на две пионерски технологични компании в света, той е прочут и с прогнозата си през 1965 година, че броят на транзисторите в интегралната схема ще се удвоява всяка година, станала известна като закон на Мур.

След като се пенсионира през 2006 година, Мур служи като председател на борда на Фондация Гордън и Бети Мур и е член на борда на директорите на Conservation International and Gilead Sciences Inc.. Бил е член на Националната инженерна академия, сътрудник на Кралското дружество на инженерите и Института за инженери по електротехника и електроника, както и председател на борда на попечителите на Калифорнийския технологичен институт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *