post

Джими Уейлс, основател на Wikipedia, създаде съвсем нова социална мрежа. Целта му е да опази общуването в нея от рекламодатели и ботове.

Социалната мрежа се нарича WT social. Тя е наследник на новинарския сайт WikiTribune, който не успя да натрупа особена популярност.

Уейлс обещава на потребителите, че WT social няма да продава техните лични данни. Обещанието вероятно е препратка към Facebook, която през последните месеци е сериозно компрометирана от редица скандали, свързани със злоупотреба с лични данни.

Тази нова социална мрежа ще разчита на щедростта на отделни дарители, за да гарантира, че неприкосновеността на хората зад акаунтите е защитена, както и че в пространството няма да реклами.

Подобно на Facebook, в WT social потребителите могат да споделят линкове и да ги обсъждат във фийд. Една от разликите е, че постовете ще се показват хронологично с възможност с бъдеще да има бутон за гласуване, който да дава повече видимост на по-качествените публикации.

Новата социална мрежа вече е получила над 200 дарения. Уейлс таи надежди, че тя ще пожъне същия успех, какъвто имаха платформи като Netflix и Spotify. Той набляга на факта, че пространството не цели печалби, а качество и добро преживяване за потребителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *