post

Project Blue е името на най-новата инициатива за изграждане на космически телескоп, която за разлика от останалите подобни проекти няма да се финансира от някоя национална космическа агенция, а … от всеки желаещ интернет потребител.

Това ще стане чрез т.нар. метод на споделеното финансиране (crowdfunding) в портала Kickstarter.com. Всеки желаещ ще може да преведе малка сума (започваща на практика от 1 щ. долар) и да подпомогне проекта.

До момента са събрани 137 000 щ. долара, които обаче далеч не са достатъчни, защото целта на Kickstarter кампанията е 1 милион щ. долара. До нейния край остават 20 дни, което означава, че събирането на средствата все още е напълно реалистично.

Какво ще прави новият телескоп, ако все пак бъде създаден и изведен в околоземна орбита? Ще търси и изследва екзопланети. Инициаторите на Project Blue позиционират проекта като „продължител на работата на телескопа Kepler”.

През деветдесетте години на миналия век астрономите откриха първите екстрасоларни планети (екзопланети – такива, обикалящи около други звезди, освен Слънцето), а благодарение на мисията Kepler вече знаем за съществуването на хиляди такива обекти.

В много от тях условията са близки до земните и вероятно позволяват наличието на живот. Целта на телескопа Project Blue, който ще е с големина на перална машина, ще бъде да търси и изследва подобни светове, намиращи се в най-близката до нас звездна система – Алфа Кентавър.

Подобно на финансирането на проекта, работата с него също ще е достъпна за цялото общество. Неговите инициатори се надяват по този начин да направят космическите изследвания достъпни за всички и да мотивират повече хора извън научните среди да навлязат в тази област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *