post

Сoфийски университет е спечели мега проект за изкуствен интелект, съобщи пред БНТ ректорът на висшето учебно заведение Анастас Герджиков.

Всички наши мечти за умни домове, умни градове и умни държави ще се сбъднат, каза той. “Големи данни за интелигентно общество” (GATE). Проектът е съвместна инициатива на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – координатор, Университета Чалмърс, Швеция и Чалмърс Индустриални Технологии, Швеция. GATE получава 7-годишно финансиране от Европейската комисия по програма Horizon 2020 WIDESPREAD-01-2018-2019 Teaming Phase 2, ще бъде съфинансиран и от страна на българското правителство, както и от индустрията.

Проектът още не е стартирал,но вече има договори за 4 милиона лева. 14 проекта са одобрени от ЕК, а кандидатите са били 200. Той е на стойност от 30 милиона евро.

В следващите 10 години, според Герджиков, всички големи фирми ще се дигитализират. Животът ни ще се промени изцяло, категоричен е ректорът на Софийския университет.

Той е на мнение, че медицинските сестри и учителите ще бъдат провизиите на бъдещето, а и тези професии не могат да бъдат заместени от изкуствения интелект. За Анастас Герджиков “естественият интелект” също е важен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *