post

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи стратегията за дигиталната трансформация на София, чиято основна цел е да улесни гражданите и те да прекарват по-малко време по гишетата. От 1 януари 2020 г. общината вече ще има връзка с Агенцията по вписванията и хората няма да е нужно да декларират имотите си при покупка или продажба. Също така от догодина тя преминава изцяло към електронни обществени поръчки.

“Повече електронни услуги, дигитализация на процесите на управление и обслужване на гражданите и бизнеса, използването на иновативни градски решения, както и съвместна работа с IT сектора – това са ключови приоритети за мен през следващите години. Това беше един от ангажиментите в кампанията и програмата ми и затова предлагам на Общинския съвет ново направление: „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“. Убедена съм, че тези три сектора са свързани и те дават на града и на живота ни повече ред, повече публичност, повече контрол, повече бързина и благоприятстват развитието на IT  сектора, привличат чуждестранни инвестиции, създават качествени работни места и по-добро качество на живот”, каза столичният кмет.

За да може да се улесни процесът по внедряване на нови електронни услуги, Общината създава ново направление и вече ще има зам.-кмет по дигитализация и инвестиции. Предложеният за поста е Владимир Данаилов, който сега е шеф на Столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции. Ще бъде създадена и ресорна комисия в Общината, която да отговаря за дигиталната трансформация на София.

Предвижда се най-използваните услуги, които не са дигитални, първо да се дигитализират, ще се модернизира системата и ще се увеличи броят на дигиталните услуги.” Фандъкова посочи, че “моето изискване е администрацията на общината да не изисква от гражданите  и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка. Направихме това при подаването на документи за детска градина и ясла като спестихме 7 документа, които бяха нужни за записване.

Столична община е и първата, която работи за свързване с базите данни на други институции – имаме такава връзка с КАТ и НАП, вече се извършват тестове за връзката с Агенцията по вписванията и от януари следващата година се очаква да работи.”

Фандъкова посочи също, че втората задача е да продължим с процеса на отваряне на данни, което е важно условие, за да ускорим процеса на дигитализация.

В последната година Агенцията за инвестиции на Столичната община заедно с над 100 представители на местния бизнес, университети и неправителствени организации изготвиха Стратегията за дигитална трансформация на София. Интересно  е да се знае, че само участниците от частния сектор са компании с общ оборот от над 3,23 млрд. лв. и над 17 000 служители. Фандъкова посочи, че лично е разговаряла с представители на IT  бизнеса в София и има тяхното уверение и желание да продължат работа за дигитализацията на София. “Миналата седмица общината подписа договор с Европейската Инвестиционна Банка, който е следващата стъпка от изпълнението на процеса.

Досега много от нещата, които общината е правила, са отделни технологични системи в различни структури. Целта ни е да направим този процес единен и това ще е една от задачите на бъдещия зам.-кмет , цитиран от пресцентъра на общината.

Данаилов посочи, че “се предвижда до две години дигиталните услуги, които най-много се ползват от гражданите и бизнеса, да станат над 150. В момента 5 дни отнема на всеки гражданин за административна услуга, нашата цел е това време да се съкрати на 1 ден, а после да стане минути. Ще работим заедно с бизнеса в развитието на различни приложения, които да повишат качеството на живот.

За София дигитализацията е и инструмент за икономическо развитие и стимулиране на иновационната среда – каза кметът Фандъкова. – “София е на второ място сред 10-те най-бързо развиващи се технологични центрове в Европа. Само до септември тази година в София са стартирали 7 големи проекта в сферата на информационните и комуникационни технологии. София ще е и един от първите 8 града, в които ще се намират първите европейски суперкомпютри. За мен това е и шансът да задържаме и привличаме тук млади хора и таланти на София” – каза също кметът Фандъкова.

Сред проектите е и създаването на единна интегрирана тарифа за пътуване с градски и споделен транспорт.

“Човек да може да ползва трамвай, метро, тротинетка и споделен автомобил например, и след това да има една тарифа. А не хората да мислят колко билети им трябват и да правят стратегии как ще излезе по-евтино. И накрая с телефона да плати една честна и нескъпа цена”, разви идеята Владимир Данаилов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *