post

Компанията LVMH, собственик на Louis Vuitton, иска да използва блокчейн, за да следи автентичността на скъпите луксозни стоки, съобщава CoinDesk. Проектът се казва AURA и може да започне да работи още през май т.г.

Системата първоначално ще се използва за стоките на Louis Vuitton и Parfums Chrisian Dior. След това постепенно ще бъде разширявана да обхване и останалите над 60 луксозни бранда на групата. LVMH не изключва възможност да предлага услугата и на конкуренти.

Компанията си е направила специален отдел, който да разработва и поддържа блокчейн услугата. Тя се развива заедно с ConsenSys и Microsoft Azure. Използват се и елементи от проекта Quorum на JPMorgan. Чрез услугата ще може да се гарантира произходът на луксозните стоки, като клиентите ще могат да ги проверяват в специално приложение.

За да убеди и конкуренцията да участва, LVMH ще създаде отделно дружество, в което собственици ще могат да са всички компании, които искат да използват платформата. Ще има и специални системи за защита на данните, за да не могат конкурентните брандове да виждат информацията за клиентите на останалите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *