post

Екип от изследователи, базиран в Обединеното кралство, създаде сито от графен, способно да премахва солта от морската вода.

Това би могло да подпомогне милионите хора без достъп до чиста питейна вода.

Докладвайки своите резултати в списание Nature Nanotechnology, учените от университета в Манчестър, ръководени от д-р Рахул Наир, показват как те решават някои от предизвикателствата, като използват химическо производно, наречено графенов оксид.

Изолиран и характеризиран от екип, ръководен от Университета в Манчестър през 2004 г., графенът съдържа един слой въглеродни атоми, подредени в шестоъгълна решетка. Неговите необичайни свойства, като изключителна якост и електрическа проводимост, го определиха като един от най-обещаващите материали за бъдещи приложения.

Високи разходи и някои химически ефекти обаче спъваха масовото производство.

Д-р Наир каза пред BBC News: “През новото сито молекулите на водата могат да преминават с лекота, но натриевият хлорид не може.”

До 2025 г. ООН очаква, че 14% от населението на света ще се сблъска с недостиг на вода. Тъй като последиците от изменението на климата продължават да намаляват водоснабдяването в градовете, богатите държави също ще инвестират в технологии за обезсоляване.

Сегашните инсталации за обезсоляване по света използват мембрани на базата на полимери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *