post

Българската софтуерна компания Сирма Солюшънс спечели първото място в категорията „Иновация в обучението на таланти“ в конкурса Employer Branding Awards на В2В Медиа. Годишните награди отличават бизнеси и личности за постижения в областта на изграждането и утвърждаването на имиджа и популярността на работодателския бранд, иновациите в управлението на талантите, както и новите успешни стратегии в сферата на човешките ресурси.

Престижното отличие, което софтуерната компания спечели, за пореден път я позиционира като едно от най-добрите места за работа в България, в което служителите получават възможност да се развиват и да работят по значими глобални проекти. Призът се дължи на цялостната политика на ръководството на Сирма Солюшънс да инвестира в екипа, включително и в кадри без образование и практически опит, като по този начин създава култура, насърчаваща постоянното учене на работното място. Един от най-значимите резултати от тази политика е и фактът, че много от ръководителите на софтуерната група през годините са тръгнали от по-ниски нива в нея.

Една от ключовите програми на Сирма Солюшънс е платената стажантска инициатива Sirma Trainee Lab  – за кадри с малък опит в сферата, подходяща за студенти без никакъв практически опит, но с теоретични познания по съответния програмен език (Java, JavaScript или C#). В рамките на програмата стажантите имат ментори, които да им помагат във всяка стъпка от тяхното развитие.

Сирма развива и собствена техническа академия за подготовка на ИТ специалисти – Sirma Academy, предназначена за хора без никакъв опит, но с желание за кариерно преориентиране. В рамките на три месеца опитни професионалисти работят с обучаващите се, а след изходна атестация, най-добрите могат да се присъединят към компанията.

Всеки служител на компанията има делегиран годишен бюджет, който може да използва за личностно и кариерно развитие. Сред възможностите за повишаване на професионалната квалификация са вътрешни курсове по бизнес английски с британски учител, обучения, курсове и сертификати, които биха били от полза в кариерното развитие.

Освен това от Сирма залагат на вътрешни мотивационни събития с висшия мениджмънт, както и сътрудничество с образователните институции в различни градове. Важна част от политиката на компанията е партньорството с образователни институции и развитието на техническата база в университетите във Варна и Русе, като и на наскоро разкритата Сирма Лаб в Техническия университет в София.

„В Сирма вярваме, че за да е успешна една идея, тя трябва да следва стратегическа посока и изпълнение. Това е и причината вече 30 години да не спираме да работим и развиваме вътрешни образователни методи, с които достигаме, както до нашите служители, така и до бъдещите кадри на компанията. Смело можем да твърдим, че до тук сме успяли да наложим културата на непрекъснато учене като основен принцип в работата ни“, коментира Тихомир Тотев, СТО на Сирма Солюшънс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *