post

Съдебната комисия на Сената на САЩ гласува да бъдат изпратени призовки до Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Facebook, и Джак Дорси, който ръководи Twitter. Това означава, че скоро предстоят две големи изслушвания на шефовете на социалните мрежи.

Републиканците в комисията заявиха, че проявяват интерес към изслушване заради цензурата на платформите върху статиите на New York Post, свързани с кандидата за президент Джо Байдън.

Припомняме, че статията, която се появи в публичното пространство преди някоко дни, уличава сина на Джо Байдън – Хънтър, в опит да се възползва от служебното положение на баща си по време на мандата му като вицепрезидент на Съединените щати. Репортажът цитира имейли, в които Хънтър и украински бизнесмен от енергийната компания „Бурисма“ обсъждат среща с Джо Байдън.

Материалът бе блокиран както в Twitter, така и във Facebook. Това доведе до ожесточени критики в общественото пространство, като много потребители обвиниха социалните мрежи, че се опитват да се намесят в предстоящите президентски избори в САЩ.

Специално Twitter обясни решението да ограничи разпространението на репортажа с въпросителните около начина на придобиването на информацията. Въпреки това, след сериозния натиск, компанията промени решението си и статията вече е достъпна на платформата.

По-рано през октомври Комитетът по търговията на Сената привика на изслушване Джак Дорси, Марк Зукърбърг и Сундар Пичай от Alphabet за свидетелски показания, свързани със закон, който предпазва онлайн платформите от отговорност за създадено от потребителите съдържание.

Изслушването все още не е насрочено, нито пък компаниите публично са се съгласили да присъстват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *