post

Съединените щати официално подадоха наказателни обвинения срещу шестима руски разузнавачи за пускане на вируса NotPetya, както и за нарушаване на електрическата мрежа на Украйна.

Припомняме, че вирусът рансъмуер NotPetya засегна банки, летища и различни бизнеси в Украйна, Русия и други страни, причинявайки щети за милиарди долари.

Обвиняемите хакери са членове на руската GRU, които според прокурорите стоят зад „най-разрушителната поредица от компютърни атаки, приписвани някога на една група“. Сред тях са имена като Юрий Андриенко, Сергей Детистов, Павел Фролов и Анатолий Ковалев.

Помощникът на главния прокурор на САЩ по националната сигурност Джон Демърс заяви, че „никоя държава не е използвала киберспособностите си толкова злонамерено или безотговорно, колкото Русия, безпричинно водейки до безпрецедентни щети”.

Прокурорите обвиниха шестимата души също, че са се опитали да попречат на изборите във Франция през 2017 г., като са предприели операция за  дискредитиране на Еманюел Макрон. Има повдигнати обвинения и за атаки по време на Олимпийските игри през 2018 г. в Пьонг Чанг, Южна Корея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *