post

Саудитския Държавен инвестиционен фонд (Public Investment Fund – PIF) обяви инвестиция за над 1 млрд. долара в американския производител на електромобили “Лусид мотърс” (Lucid Motors), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Сделката ще осигури на конкурента на “Тесла” (Tesla) финансиране да започне пускането на пазара на първия си електромобил “Лусид еър” (Lucid Air) през 2020 година. Само преди няколко седмици американски медии съобщаваха, че “Тесла” преговаря с фонда за свалянето си от борсата, но Мъск впоследствие се отказа от този план.

Компанията планира да използва финансирането, за да довърши инженерните разработки и тестването на “Лусид еър”, да построи завода си в Аризона, да започне производството на “Лусид еър”, за да постави началото на световното разгръщане на стратегията на компанията за продажби, тръгвайки от Северна Америка, заяви суверенният фонд, цитиран от “Асошиейтед прес”.

Изцяло електрическата Лусид еър ще може да изминава над 640 километра. Производителят вече приема депозити за колите, за които определи цена от 52 хил. долара.

Компанията планира до 2022 г. да произвежда до 130 хил. автомобила годишно в завода си в Каса Гранде, Аризона. Саудитският фонд днес обяви също така, че за първи път е взел кредит, който се равнява на 11 млрд. долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *