post

Ден след като представи новото поколение на очилата за добавена реалност HoloLens, Microsoft се оказа и в центъра на скандал. Причината – компанията ще продава технологията на американската армия, а това предизвика недоволство в ИТ средите, съобщава CNN.

Накрая и изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела се намеси и защити решението на компанията. “Взехме принципно решение, че няма да ограничаваме технологии от институции, които са били избрани в демократични държави да защитават свободите, на които се наслаждаваме. Ние сме много прозрачни за решението си и ще продължим да водим диалог”, коментира Надела.

Технологията се използва и от военните на други държави, например Израел. Договорът на Microsoft с американската армия предвижда доставката на до 100 000 броя от HoloLens 2.

Основното притеснение на някоу служители на компанията е, че HoloLens 2 може да се използват за работа с оръжия. Според Надела обаче компанията има и отговорности като “корпоративен граждаин в демократична страна”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *