post

Сателит на американската астрономическа агенция НАСА засне от космоса обагреното в тюркоазено синьо Черно море. Образът е сглобен от множество сателитни снимки, направени на 29 май от камерите на сателита „Aqua“. Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи, предаде БНТ.

Цветът на морето непрекъснато се променя – твърдят старите рибари.

От няколко дни водата в Черно море на места е тюркоазено синя и привлича вниманието както на варненци, така и на туристите. Много от тях запечатват рядкото явление във фотообективите си. Специалистите обаче твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона.

Доц. Валентина Тодорова от Института по океанология обясни, че това се случва ежегодно в късна пролет, края на месец май и през юни и се дължи този млечно тюркоазено-син цвят на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида “Емилияния Хуксли”. Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид”.

Фитопланктонът “Емилианиа Хуксли”, който е причината за тюркоазеното море, не е токсичен и не представлява опасност за туристите. За любителите на морските приключения специалистите припомнят, че към края на август ще се наблюдава цъфтеж на друг вид планктон – фосфоресциращ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *