post

Сателитната функция SOS на iPhone 14 вече е активна в САЩ и Канада и ще пристигне в някои европейски държави следващия месец. Това са Франция, Германия, Ирландия и Обединеното кралство.

Функцията позволява свързване със службите за спешна помощ дори и в райони без клетъчна или WiFi връзка, или при природно бедствие, прекъснало електричеството и комуникациите. Тя работи на принципа на кратък въпросник, в който трябва да отговорите на въпроси за вида спешен случай, броя хора, нуждаещи се от спешна помощ и други допълнителни подробности. Съобщенията се предават директно на службите за спешна помощ, които могат да получат текст, или обаждане от центровете на Apple от името на потребителя.

Въпросникът за спешна помощ гарантира, че лицата, реагирали първи, разполагат с цялата важна информация. Можете да изпращате и получавате допълнителни съобщения за изясняване на ситуацията. Тъй като сателитните данни са с ниска честотна лента, Appleразработва компресия, която свива текста до 300%, а телефонът се нуждае от около 15 секунди, за да предаде съобщение при ясна видимост към небето.

Освен въпросника, устройството може да предаде и медицински данни, ако сте ги настроили предварително. Това описва различни здравословни състояния, които имате, така че спешните служби да имат представа за потенциални проблеми като алергии или лекарства. Освен това могат да се въведат до 10 контакта за спешни случаи в iMessage, които ще получат копие от спешното съобщения, изпратено по сателит, за да бъдат информирани за ситуацията.

Телефонът ще ви преведе през процеса на настройка, като има и демо режим, който позволява да изпробвате функцията, за да сте готови за реални спешни случаи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *