post

Руски шпиони са атакували организации, които се опитват да разработят коронавирусна ваксина във Великобритания, САЩ и Канада. Това предупредиха службите за сигурност, цитирани от ВВС.

Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC) заяви, че хакерите “почти сигурно” действат като “част от руските разузнавателни служби”. Не се уточнява кои организации са били атакувани или дали е била открадната информация.

Добрата новина е, че изследванията за ваксините не са били възпрепятствани от хакерите.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви: „Напълно недопустимо е руските разузнавателни служби да злоупотребяват с онези, които работят за борба с пандемията от Covid-19.

И добави: „Докато други преследват егоистичните си интереси с безразсъдно поведение, Обединеното кралство и неговите съюзници продължават с усилената работа по намирането на ваксина и опазването на глобалното здраве“.

Русия отрече да поеме отговорност за случилото се.

“Нямаме информация кой може да е хакнал фармацевтични компании и изследователски центрове във Великобритания. Можем да кажем едно нещо – Русия няма нищо общо с тези опити”, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, цитиран от агенция ТАСС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *