post

Преди броени минути се състоя историческият първи полет с туристи на борда на компанията за космически туризъм Virgin Galactic. Сред първите пасажери на борда на кораба Unity беше лично милиардерът Ричард Брансън, който е основател на Virgin Galactic.

За разлика от други космически полети, системата на Virgin включва изстрелване на самолет – носител WhiteKnight, за който е скачен космическият кораб Unity. Той излетя в 16:00 ч. от първия частен космодрум – Spaceport America в Ню Мексико.

Virgin Galactic WhiteKnight

Unity се отдели от него по план 40 минути по-късно и продължи да се издига до границата с космоса. Корабът достигна височина от близо 90 км., където пътниците и екипажът получиха възможност да изпитат безтегловност за няколко минути.

Противно на това, което писаха някои издания, това не е първият полет с космически туристи на борда, а е първият комерсиален полет на компания, специално създадена за космически туризъм.

До сега в човешката история е имало общо седем космически туристи. Първият е американецът Денис Тито, който през 2001 г. заплаща 20 млн. щ. долара, за да прекара осем дена в космоса на борда на руския кораб Съюз ТМ-32. Последният преди днешния ден беше канадецът Ги Лалиберте, основател на Cirque du Soleil, който полита през 2009 г., а полетът му струва 35 млн. щ. долара.

Когато стартира своята компания за космически туризъм Virgin Galactic през 2004 г. , Ричард Брансън обявява, че ще намали значително цената на туристическите полети в космоса, достигайки 200 000 щ. долара. Днес тя е 250 000 щ. долара и има стотици продадени билети.

Virgin Galactic Branson

Още в началото ексцентричният милиардер обяви, че той ще бъде сред първите туристи още при комерсиалния старт на полетите. Това не е нетипично за Брансън – човек, който има зад гърба си рекорди за най-бързо прекосяване на Атлантическия и на Тихия океан с балон. Той обаче трябваше да изчака седемнадесет години, за да осъществи мечтата си.

Време, през което Virgin Galactic премина през много трудности, една фатална катастрофа в края на 2014 г., довела до смъртта на единия пилот в екипа, както и редица забавяния. В крайна сметка днес стартът на комерсиалните полети на Unity с туристи на борда е вече факт. Предстои да видим и какво ще направят останалите компании, насочени към този космически сегмент, сред които е и Blue Origin на Джеф Безос.

Virgin Galactic 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *