post

Четири минути след излитането си ракетата на SpaceX, носеща прототипа на космическия кораб Starship, експлодира. Тя бе изстреляна успешно от стартовата площадка на космодрума в Тексас 9:34 сутринта.

Стартът се излъчваше на живо в уебсайта на космическата компания SpaceX и събра милиони зрители от цял свят. Изпитателният полет обаче приключи преждевременно, след като на височина 38 км. ракетата се взриви.

Въпреки това от SpaceX обявиха изстрелването за успешно. “При тест като този успехът идва от това, което научаваме, а днешният тест ще ни помогне да подобрим надеждността на Starship, тъй като се стремим да направим живота многопланетарен” – написаха от компанията в Twitter.

Starship се състои от космически кораб с височина 50 метра, предназначен за превоз на екипаж и товари, който се намира на върха на ракета-носител “Super Heavy”. Американската космическа агенция NASA избра именно този космически кораб, за да превози астронавти до Луната в края на 2025 година.

Основателят на SpaceX Илон Мъск предупреди преди изстрелването, че е възможно да възникнат технически проблеми, и се опита да намали очакванията за първия изпитателен полет. “Това е първото изстрелване на много сложна, гигантска ракета. Има милион начина, по които тази ракета може да се провали” – посочи милиардерът.

Вижте повече в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *