post

Много iOS потребители с носталгия си спомнят историята на операционната система и по-конкретно iOS 4, която дебютира в далечната 2010 година. Може би именно заради това млад разработчик пресъздаде усещането от старата версия на операционната система на Apple като самостоятелно приложение, наречено OldOS.

Зейн Клайнберг разработва OldOS с помощта на SwiftUI. Приложението представлява емулатор, който е проектиран да е почти функциониращ и пресъздава усещането за iOS 4. Четвъртата версия на мобилната операционна система не е избрана случайно. Тя е първата, която Apple нарече iOS, вместо iPhone OS и предложи папки на началния екран, поддръжка на персонализиран тапет, проверка на правописа в цялата система и много др.

Приложението на Клайнберг напомня за стария дизайн на операционната система, преди компанията да я промени с по-плоски икони с iOS 7, но и показва колко далеч е стигнала тя сега, когато само преди дни Apple представи iOS 15. Приложенията в OldOS се различават по функционалност, някои от тях работят пълноценно, други все още не, но това е по-скоро музей, отколкото истинска, функционална операционна система.

За да пробвате приложението OldOS, ще трябва да изтеглите TestFlight, услугата за бета тестове на Apple. За съжаление Клайнберг смята, че компанията никога няма да приеме и пусне приложението му в App Store, заради стриктните правила, на които трябва да отговаря то, за да дебютира в магазина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *