post

Обикновените литий-йонни батерии е най-добре да не се огъват или усукват – съдържащите се в тях компоненти са доста чувствителни към водата и при евентуален контакт с нея могат да се самозапалят. Нови батерии обаче могат не само да се огъват, но и да се вържат на възел, без вреда за устройството или хората.

Учени от военната химическа лаборатория на САЩ заедно със специалисти от университета в Мериленд са създали “безопасен и екологичен вариант на батерия като са добавили в нея малко сол. Разбира се, само солта не е достатъчна, разработчиците са превърнали електролита в гел, което именно позволява огъването на този захранващ източник.

На качеството на новите акумулатори не влияят различните условия на експлоатация. Батерията може да се залива с вода, да се държи на слънце, от нея да се режат парчета или да се подлага на други механични въздействия. Новите литий-йонни батерии ще бъдат използвани отначало от военните, но с времето както обикновено ще станат достъпни и за масовите потребители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *