post

Интернет гигантът Google е прехвърлил €15,9 млрд. ($19.2) на бермудска компания фантом през 2016 г., като си е спестил по този начин данъци. Това сочат отчетни данни в Холандия, на които се позовава Блумбърг.

Google е използвал две структури, известни като “холандски сандвич” и “двойно ирландско”, за да не бъде обложена с данъци по-голяма част от международната му печалба. Механизмът включва преместване на приходи от едно ирландско подразделение в холандска компания без служители, а след това в бермудска фиктивна компания, собственост на друга фирма, регистрирана в Ирландия.

Сумата, която Google е прехвърлил по този начин през 2016 година, е със 7% по-висока, отколкото предходната година, според представени документи на компанията пред холандската търговска камара от 22 декември.

„Платили сме всички дължими данъци и се съобразяваме с данъчните разпоредби във всяка страна по света, в която работим”, заяви говорител на Google в изявление.

Технологичният гигант е подложен на натиск от регулаторните органи и власти по света за това, че не плаща достатъчно данъци. Миналата година компанията успя да избегне плащането на €1,12 млрд. във Франция, след като съд постанови, че ирландското подразделение на компанията, което събира приходите от реклама, продавана във Франция, няма постоянна централа в страната. ЕС търси начини да накара американските технологични гиганти, много от които използват подобни данъчни техники, да плащат повече.

Ирландското правителство затвори вратичката в закона, позволяваща данъчните хватки известни като “двойно ирландско”, през 2015 г. Компаниите, които ги ползват обаче имат право на това до края на 2020 г.

Според американски финансови документи глобалната ефективна данъчна ставка на Google през 2016 г. е била 19,3%, като тя е достигната отчасти благодарение на местенето на голяма част от международната печалба на компанията на Бермудите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *