post

Британският стартъп Vollebak показа първото в света яке на основата на графена. Цената на якето е 695 щатски долара, но ако то действително има поне половината от свойствата, които производителите му приписват, якето си заслужава цената напълно, смятат експертите.

От външната – графеновата страна цветът на якето е стоманен, а отвътре якето е матово-черно. Якето е направено от двустранен материал, който компанията е създала в резултат на няколкогодишни интензивни научноизследователски и конструкторски дейности.

За създаването на лицевата тъкан учените са превърнали суровия графит в т.нар. „графенови нанопластини“, които са покрили с найлон. Този слой е хипоалергичен, антистатичен и нетоксичен.

„Благодарение на уникалните свойства на графена, якето може да взаимодейства и с вашето тяло, и с околната среда. Графеновият слой помага да се постигне терморегулация на организма, преразпределяйки топлината от по-нагретите участъци на тялото към тези, които са по-студени. Якето може да бъде оставено на слънце или върху батерия, при което материалът ще абсорбира външната топлина в неограничено количество. Ако след това го обърнете и облечете откъм нагрятата страна, то ще работи като радиатор“, уверяват братята Стив и Ник Тидбол, съоснователи на Vollebak.

В допълнение, якето отвежда излишната влага. Ако случайно попадне вода под якето, не е възможно да се размножават бактерии, тъй като те ме могат да оцелеят върху графеновото покритие.

Якето е безшевно, а всички негови части са разкроени чрез лазер и са съединени помежду си чрез термичен метод. Якето може да също да провежда електричество, а във Vollebak са отделили достатъчно дълго време на задачата якето да бъде безопасно и да не превръща собственика си в ходеща мълния.

Братята Тидбол се убедени, че тяхното изобретение ще подтикне учените от целия свят към разработката на нови графенови дрехи. Подобни идеи могат да бъдат например да се използва модифициран модел на якето за зареждане на смартфон само чрез поставянето на телефона в джоба на якето. Основателите на стартъпа се надяват с времето да усъвършенстват модела до такава степен, че индустрията за производство на дрехи и носими устройства да се обединят.

Благодарение на графена новите дрехи могат да станат едновременно и джаджи. Или чудесни наметала невидимки – за наблюдение с инфрачервена камера хората в камуфлажни дрехи от графен ще имат същата температура, както околната среда.

Снимка: Vollebak 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *