post

Представители на малкия и среден бизнес излязоха на протест вчера с искане за отмяна на спорната Наредба Н-18, която регламентира изисквания за касовите апарати и отчитането на печалбите. В демонстрацията се включиха и хотелиери и ресторантьори, които настояват за намаляване на ДДС за храните от 20 на 9%.

След като протестираха пред парламента и Министерски съвет, недоволните блокираха Орлов мост. Пред сградата на Народното събрание те хвърляха касови апарати, за да изразят недоволството си от нормативната уредба.

Наредбата на Финансовото министерство трябваше да влезе в сила от 31 януари, но след разговор с финансовия министър Владислав Горанов въвеждането на софтуерите за управление на продажбите се отложиха с шест месеца. Според протестиращите отлагането е прах в очите, защото за това време нищо няма да се промени.

Ресорният министър увери, че при отлагането на наредбата, която притеснява бранша, първите три месеца ще бъдат използвани за съвместна работа с експертите на съответните организации и НАП. Ще бъдат проведени и срещи за режима за запечатване на търговските обекти.

Във Варна стотици представители на малкия и среден бизнес също протестираха срещу наредба Н-18 и за намаляване на данък добавена стойност за хотелите и заведенията за обществено хранене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *